DØDENS KØBMAND

Ny opera om myten og mennesket Alfred Nobel

 

Ny kammeropera om dynamittens opfinder og manden bag Nobelpriserne – den svenske opfinder og filantrop Alfred Nobel. Det er historien om krig og fred.

Alfred Nobel opfandt som ung videnskabsmand dynamitten. Han var overbevist om, at de videnskabelige fremskridt ville binde mennesker sammen og skabe en verden, hvor krig ikke længere ville være nødvendig. Fra dette filantropiske udgangspunkt følger vi ham ind i et liv som plaget og desillusioneret våbenfabrikant, som krampagtigt forsøger at holde fast i håbet om en bedre verden.

To kvinder blev afgørende i Nobels liv. På den ene side den intellektuelle Bertha von Suttner, som han var ulykkeligt forelsket i. Hun blev en ledende skikkelse i fredsbevægelsen og ses af mange som kvinden bag fredsprisen. På den anden side blomsterpigen Sofie Hess, som Nobel ikke turde præsentere i sin omgangskreds, men som han heller ikke kunne slippe.

Nobel opfattede det ikke som selvmodsigende både at fabrikere våben og arbejde for fred. En paradoks verden også oplever i dag, hvor vi opruster samtidig med, at vi håber at sikre freden.

Dødens købmand er et rigt facetteret psykologisk drama, der peger på problemer, vi stadig kæmper med i dag.

Alfred Nobel – Teit Kanstrup
Bertha von Suttner – Stina Schmidt
Sofie Hess – Frederikke Kampmann
Kor:
Katrine Deleuran
Jonathan Keidin
Fritjof Fulgesang

Figura Ensemble:
Anna Klett (Klarinet)
Jesper Egelund (Bassist)
Frans Kordelin Hansen (slagtøj)
Jónas Ásgeir Ásgeirsson (akkordeon)

Komponist – Peter Bruun
Librettist – Vilhelm Topsøe
Instruktør – Tine Topsøe
Scenograf og kostumedesigner – Gøje Rostrup
Lysdesigner – Clemet Irbil